top of page

Reizen


Afgelopen week deelde ik al een bericht van mijn favoriete reismetgezellin Margo over onze reis naar Thailand. Inmiddels zitten we in Bangkok, daar waar we in een ver verleden met z’n 2-en waren, en nu met z’n 4-en. Ik denk dat we destijds al tegen elkaar gezegd hebben dat als we ooit kinderen in onze levens mochten verwelkomen, we ze de wereld zouden willen laten zien.


Zeker, vliegschaamte is ook ons niet vreemd. We beperken vliegreizen zoveel als mogelijk. Het is vijf jaar geleden dat we naar Bali gingen, de laatste keer dat we als gezin gevlogen hebben. We proberen Fenna en Indy daarnaast ook bewust te maken van de klimaattechnische consequenties.


En tegelijkertijd zijn er ook redenen te bedenken waarom we juist wel met ze zouden moeten reizen. Ik las ooit het boek ‘Wie (niet) reist is gek’ van psycholoog Ap Dijksterhuis, zelf fervent wereldreiziger, waarin hij vijf effecten schetst die het reizen heeft op onze gesteldheid.


Verwondering

Als kind verwonderen we ons voortdurend, maar naarmate we ouder worden komt deze meest bevlogen aller emoties vaak onder een steeds dikkere laag stof te liggen. Niet alleen is het heerlijk om verwonderd te zijn, verwondering leidt ook tot psychologische groei. Het dwingt onze geest tot aanpassing, tot een herschikking van ons referentiekader. Verwondering houdt onze geest lenig.


Inspiratie en creativiteit

Waardevolle ideeën komen voort uit een actieve, goedgevulde en schone geest. Deze drie voorwaarden voor inspiratie en creativiteit kun je op verschillende manieren afdwingen. Een goed boek, een pakkende film, of een diepzinnig gesprek kan je brein aangenaam beroeren. Er is echter maar één bezigheid die je geest helemaal op orde kan brengen: reizen.


Euforische ontheemdheid

Ik weet nog goed dat Margo en ik voet aan de grond zetten op de Galapagos. Een stralende zon, taxichauffeurs die onze aandacht probeerden te trekken, lokale lekkernijen die de zintuigen streelden, maar toch vooral de eindeloze hoeveelheid zeeleeuwen waar je je al struikelend een weg langs baant. Reizen werkt als een natuurlijke drug door de dopamine die wordt aangemaakt.


Weg met (voor)oordelen

De meest wezenlijke les die een reiziger leert, is dat mensen overal hetzelfde zijn. Waar je ook naartoe gaat, vrijwel iedereen zoekt liefde en geborgenheid, wil zich veilig voelen, prettig omgaan met anderen, een beetje lol hebben en uiteraard gelukkig zijn.


Levensverlengend

Men zegt dat je de dood niet kunt ontlopen. Reizigers weten wel beter. De werkelijkheid is niet zo eenduidig. Ons aardse bestaan is inderdaad eindig, maar we kunnen ons leven wel geweldig rekken. Door te reizen.


Sawasdee khap!

bottom of page