Naar een schermtijd van 25 minuten
Op vakantie heb ik het boek ‘Asociale media’ van Thijs Launspach gelezen, nadat ik eerder al eens ‘Superverslavend’ van Adam Alter las. Met daarin een aantal manieren om de invloed van je telefoon en je socials op je leven te beperken. De meest drastische? Zet 'm uit. Daarna? Zeg accounts op platforms op. Jaren terug heb ik mijn Facebook-account verwijderd, ik heb er geen seconde meer aan gedacht. Maar begrijp dat dat niet voor iedereen haalbaar is. Een digitale detox zoals ik (niet zonder slag of stoot) deed en deels nog steeds doe, is minder drastisch. Hieronder wat mij het meest helpt:
➊ Wees selectief
Kun of wil je niet helemaal stoppen met socials, wees dan selectief. Allereerst in welke van de socials je gebruikt: je hebt vermoedelijk niet een account op Instagram én TikTok én Facebook én Twitter én LinkedIn én Snapchat én BeReal nodig. Ik gebruik bijvoorbeeld alleen LinkedIn regelmatig (en heb de app nu van mijn telefoon verwijderd zodat ik alleen via een desktop toegang heb – daarmee mis je de extra verslavende functies op je smartphone). De makkelijkste manier is om één of twee platforms uit te kiezen die jou het meest opleveren: waar je het meest plezier in hebt, en/of waar je zakelijk gezien het meest uit haalt.
➋ Ditch je telefoon
We pakken onze telefoon gemiddeld 221 keer per dag, veelal als gevolg van een notificatie. Sowieso is 't handig om notificaties op je telefoon uit te zetten – en van de socials al helemaal. Je krijgt nog steeds alle informatie, maar op momenten dat het jou uitkomt. Mij helpt het om m’n telefoon uit te zetten als ik thuis kom en m’n werktas met telefoon en laptop daarin naar boven te brengen. In het weekend? Zoveel mogelijk uit. Als ik dan toch iets wil schrijven (want een hobby), doe ik dat op een laptop zonder werkende internetaansluiting (of je sluit al je browsers af). Een aanvullende tip: zet je telefoon op grijstinten. Dit maakt het visueel een stuk onaantrekkelijker om te scrollen.
➌ Instellen tijdsintervallen
Dit geeft rust. Bepaal twee of drie momenten op de dag waarop je bewust je telefoon en je socials checkt. Bijvoorbeeld na de lunch (vaak een weinig productief moment), dus van 13.00-14.00 uur en zo tegen het einde van de werkdag (doe dit niet in de ochtend, start je dag zoveel als mogelijk proactief met je moeilijkste taak en niet reactief op mails en berichten van anderen). Laat het de rest van de dag voor wat het is.
➍ Schaf blocnote en pen aan
Ik laat m’n telefoon zo vaak als kan thuis. En daarmee dus ook de mogelijkheid om ingevingen te noteren. Dus, tegenwoordig heb ik een klein notitieboekje met pen bij me om die op te schrijven!