Synchroniciteit - een wegwijzer.

Synchroniciteit.jpg

Begin september was het zo ver, ik mocht weer terug 'naar de schoolbanken'. Eerder schreef ik al dat ik al enige tijd op zoek was naar verbreding van mijn werkzaamheden, nu zo'n twee jaar geleden. In de tussentijd zijn er wel wat initiatieven op mijn pad gekomen, maar zo snel als ze kwamen, gingen ze vaak ook weer voorbij. Geen ervan bleek de trein te zijn waar ik op wilde of kon springen. En die trein heb ik nu in leiderschapsprogramma Young CALL wel gevonden.  

Vroeger zou ik maar wat ongeduldig geworden zijn, zou ik geprobeerd hebben dat wat moet komen, zo snel mogelijk af te dwingen. Zou ik met man en macht proberen controle uit te oefenen op het te bewandelen pad. Meerdere jaren wachten op een volgende stap? Dat was aan de jonge Joris niet besteed. Inmiddels kan ik dat (gelukkig) wat meer loslaten. Geloof ik in synchroniciteit. Ooit bedacht door Carl Gustav Jung, in het licht gezet door Joseph Jaworski met zijn schitterende 'Synchroniciteit, de innerlijke weg naar leiderschap.' De letterlijke vertaling? 'De term synchroniciteit betekent zinvolle coïncidentie van uiterlijke en innerlijke gebeurtenissen die zelf niet causaal verbonden zijn.' Een hele mond vol. En we worden er nog niet heel veel wijzer van. Als ik dat in mijn eigen woorden zou vertalen, dan zou ik zeggen dat synchroniciteit zoveel wil zeggen als het verstaan van de tekens uit het universum die je de weg (kunnen) wijzen in het leven. 

Wat het misschien nog niet heel veel duidelijker maakt. Als ik het dan met mijn eigen persoonlijke verhaal zou moeten ondersteunen, kom ik bij het moment dat ik daadwerkelijk besloot te gaan voor het starten van mijn eigen coachingspraktijk. Of het moment dat ik zo diep in de put zat dat niks meer doen ook geen optie meer was. En toen waren daar ineens de tekens waar ik het zojuist over had. Een oude bekende die goed is met websites, die me daar wel mee wilde helpen. Een praktijkruimte aan mijn ouderlijk huis (waarvoor ik nog wel een tijd over een drempel van schaamte diende te gaan, want daar kwam ik weer aankloppen bij pap en mam, op mijn 32e...). Een tweetal cliënten die zich via via bij me meldden, die zich wilden laten begeleiden. Een coach die me onvoorwaardelijk steunde bij het volgen van mijn eigen pad. Toen waren er ineens geen redenen meer om het niet te doen. En ben ik het in het diepe gesprongen. Wat overigens niet het einde van de worsteling betekende, integendeel zelfs. Maar de eerste stappen waren gezet. 

Jaren later, en vele stappen verder op dat pad, vond ik mezelf terug bij Samaya, een werkelijk schitterend kloosterhotel in Werkhoven. Als deelnemer aan het leiderschapsprogramma Young CALL. Waar een artikel van Joseph Jaworski de inleiding vormde voor de derde dag van het programma. Een dag die gestart werd met het gedicht 'Vele wegen kent het leven', een gedicht wat een meer dan speciale plek in mijn leven inneemt, omdat het het gedicht was wat Margo en ik op het geboortekaartje van onze oudste dochter Fenna hebben laten drukken. Over synchroniciteit gesproken... Dat zit wel snor.

En zo start ik volgend jaar als één van de begeleiders van dit leiderschapsprogramma*. Dankbaar ben ik, voor deze kans. En voor het bestaan van synchroniciteit. Het wijst je de weg.   

* Mocht je meer informatie willen over dit programma, voel je vrij om uit te reiken. 

Afdrukken E-mail

Reacties (0)

There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Joris GroenendijkJoris Groenendijk

Bezoekadres:

Provincialeweg 24
3981 AP Bunnik

joris@ruimtevoormeer.nl
06-12 60 18 19

nieuwsbriefOp de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de Hersenspinsels van Ruimte voor Meer!

Naam *
Voer naam in
E-mail *
Voer e-mailadres in.