In memoriam Martin (Drent) Bouwmans

'Een mooi mens is niet meer.' 'Met een lach en een traan hebben we afscheid genomen.' 'Nu rest ons niets dan herinneringen.' Dat soort clichés schrijven we dan op. Wat mensen dan eigenlijk bedoelen is dat het verrotte pijn doet. Dat laatste komt rechtstreeks uit mijn hart. Want grote lieverd, wat word je gemist.
 
Martin, Drent(je), (klein)zoon, broer(tje) en vriend. Levenskunstenaar van beroep. Als iemand wist hoe het leven geleefd moest worden, dan was jij het wel. In het maar zo korte leven dat je gegund was, heb je ons zoveel gegeven. Ik ga proberen onder woorden te brengen wat ik van je geleerd heb. Omdat het lessen zijn die doorgegeven moeten worden.
 
Les één: Disfruta de la vida - Geniet van het leven. 
De gevleugelde uitspraak die letterlijk op het lijf van Martin en een aantal van zijn vrienden geschreven staat. Drent was een levensgenieter pur sang. 'Joris, begrijp jij nou dat mensen stress hebben? Dan ga je toch gewoon iets leuks doen, iets waar je blij van wordt?' Typisch Drentje. Disfruta de la vida.    
 
Les twee: Leven in het hier en nu. 
Carpe diem. De dag plukken, dat kon Drentje als geen ander. Martin deed niet aan meerjarenplannen, morgen was ver genoeg. Of liever nog, vanavond. 'De avond is nog jong hè.' Wat ga je later doen als je groot bent? 'Geen idee, dat zien we dan wel weer toch? Je kunt er maar beter voor zorgen dat je het nu naar je zin hebt.' En dat deed hij dan ook. Zelfs in de laatste maanden waarin Martin steeds zieker werd, haalde hij alles uit het moment wat er maar in zat. En meer.  
 
Les drie: Iedereen is één. 
Martin keek niet neer op, en niet op tegen mensen. In zijn wereld was niemand ieder, en ieder-één. Jong of oud, man of vrouw, zwart of wit, iedereen was een potentiële vriend(in).  
 
Les vier: Stop met vingerwijzerij en ga zonder oordeel door het leven.   
In lijn met de vorige les. Drentje deed niet aan vingerwijzerij en oordeelde niet. Hij vond niks van anderen. Wat een verademing in een wereld waarin zoveel haat is. Haat die niet besteed was aan Martin.     
 
Les vijf: Don't worry, be happy. 
Het glas is niet halfleeg, het is niet halfvol, nee, het is tot de nok toe gevuld. Martin nam de wereld niet zo serieus. Hij wilde vooral gezelligheid, lol maken en had altijd een lach op zijn gezicht. Een schoolvoorbeeld van hoe positief in het leven te staan. Omringde zich met de mensen waarvan hij hield. Stond altijd in het middelpunt. Een foto waar Martin in zijn eentje op staat? Het is zoeken naar een speld in een hooiberg.  
 
Martin, ik heb van je genoten. Ook gisteren, op je begrafenis. Het was zwaar en verdrietig, maar ook ontzettend mooi en bijzonder. Het applaus in de kerk galmt nog na in m'n gedachten. Ik zal je nooit vergeten, altijd aan je blijven denken. Je leeft voort in onze harten. En in de verhalen die we over je kunnen vertellen. Ik kijk er nu al naar uit om Fenna over jou te kunnen vertellen.
 
Rust zacht ouwe reus. 
 
Drentje 
 
 

Afdrukken E-mail

Reacties (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

Wat een mooie woorden! Zelfs ik ben er stil van.......liefs

This comment was minimized by the moderator on the site

gecondoleerd Joris,mooi geschreven. sterkte

There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Joris GroenendijkJoris Groenendijk

Bezoekadres:

Provincialeweg 24
3981 AP Bunnik

joris@ruimtevoormeer.nl
06-12 60 18 19

nieuwsbriefOp de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de Hersenspinsels van Ruimte voor Meer!

Naam *
Voer naam in
E-mail *
Voer e-mailadres in.